Norske jordbær er giftbomber.

Slutt å kjøpe norske jordbær ! 

La oss gjøre noe for å få giftfrie bær!!

Jordbær

Hele 95% av alle norskproduserte jordbær inneholdt sprøytemiddelrester i 2015. Dette kom fram i Mattilsynets rapport  som ble offentliggjort 16. juni 2016: «Rester av plantevernmidler i næringsmidler 2015».  De lekre røde bærene var en av matvarene som hadde flest giftstoffer i seg. Den norskproduserte varen som toppet statistikken, var en jordbærprøve med 8 ulike sprøytemiddelrester. Det ble tatt 46 prøver av norske jordbær (friland og tunell samlet) og de inneholdt til sammen 179 sprøytemiddelrester. DVS et snitt på 4 (3,9)  i hvert bær. Totalt ble det funnet 13 ulike sprøytemidler. Dette har vært økende de siste årene, så det er ingen grunn til å tro at det er færre sprøytemiddelrester nå i 2016.

Skal vi forbrukere kunne få kjøpe giftfrie/økologiske bær, må vi vise at det er det vi ønsker ved IKKE å kjøpe de jordbærene som nå er på markedet.

(Denne artikkelen ble skrevet i juli 2016 og over 70.000 har lest innlegget nå i juni 2017. Jeg har derfor opprettet en FB side: Vi som ønsker økologiske jordbær som jeg vil be deg om å like slik at vi kan vise myndigheter og produsenter hva vi ønsker. MVH Eva)

Når vi forsto hvor dårlig det sto til med norsk kylling, sank salget med 20%. Da var produsentene nødt til å tenke nytt. Om vi lar jordbærsalget synke, er det større sjans for at vi til neste år kan får jordbær uten gift.

Mattilsynet mener at så lenge mengdene av sprøytemiddelrester er under grenseverdien av hvert enkelt middel, er bærene trygge å spise. Samtidig er de helt klare på at de ikke vet nok om samvirkningen av de ulike sprøytemiddelrestene – at det foregår mye forskning på dette, men at man ikke vet. Mange forskere roper varsko om samvirkningen og mener at selv om ett muggmiddel ikke gjør skade, gjør flere ulike muggmidler sammen stor skade. Dette selv om mengden av hvert sprøytemiddel er langt under grenseverdien. De aller fleste av de 13 sprøytemiddelrestene som ble funnet, var muggmidler.

Bærene fra tunelltelt var mest sprøytet. De 4 prøvene som ble tatt hadde 26 funn, altså i snitt 6,5 ulike sprøytemiddelrester i hvert bær. Det er frilandsjordbærene som trekker ned gjennomsnittet. De 42 prøvene av norske frilandsjordbær inneholdt 153 ulike sprøytemiddelrester. Det vil si 3,6 ulike sprøytemiddelrester i hvert bær.

Vil du som forbruker spise bær som du vet det er så mange giftstoffrester i? Vil du gi det til barna dine? Eller vil du gi dem jordbær uten gift slik de kan i Sverige, Danmark og Tyskland for bare å ta med noen av de nærmeste landene.

Vi har noe som heter «føre var- prinsippet». Det skal brukes nettopp når man trenger å være føre var, dvs når man ikke vet de helsemessige konsekvensene av et stoff som brukes på eller i maten. Dette førevar-prinsippet bør absolutt brukes i denne jordbærsammenhengen.

Bama har tidligere ikke villet ta inn økologiske jordbær fordi de mente at forbrukerne ikke ville ha det. Nå tar de inn økologiske bær, men i et meget lite antall fordi det så godt som ikke finnes økologiske bær i Norge. Simen Myrene i Lier forsøkte å dyrke økologiske jordbær for noen år tilbake (På den tiden var 60% av alle danske jordbær økologiske). Men han fikk kun solgt 400 kg av de 7 tonnene han hadde fordi vi forbrukere angivelig ikke ville ha dem! Han måtte legge om til konvensjonelt igjen til tross for at han ikke ønsket det – flere i hans familie hadde hatt kreft de mente å kunne relatere til jordbærsprøytingen. Vil vi ha det slik?

Bioforsk har funnet en metode å dyrke jordbær på som er like effektiv som den konvensjonelle og i Danmark er nå den store hoveddelen av jordbærene uten rester av giftstoffer. Det betyr at det er mulig!

Det er vi forbrukere som må gjøre noe med dagens situasjon. Vi må bruke forbrukermakta vår ved ikke å kjøpe mer av årets jordbæravling. Om bøndene vet at vi forbrukere vil ha økologisk, vil flere bli trygge på at de får omsatt sine varer og legge om til et økologisk jordbærland.

Derfor: Støtt ønsket om økologiske jordbær i Norge ved å la jordbærene stå igjen i butikkene.

OG VED Å LIKE FB-siden «Vi som ønsker økologiske jordbær» opprettet 2.6.2017.

20 kommentarer

  1. Hei.
   At de som dyrker økologisk bruker gift, er selvfølgelig også negativt. Det mener også Oikos som det refereres til i artikkelen du viser til. Nervegiften det skrives om her brukes det 3 kg av i Norge i året (også ifølge artikkelen du viser til) mens det brukes totalt 750 tonn sprøytemidler i konvensjonelt jordbruk https://www.mattilsynet.no/planter_og_dyrking/plantevernmidler/godkjenning_av_plantevernmidler/fakta_om_glyfosat.3100/BINARY/Fakta%20om%20glyfosat.
   Eva

   Liker

 1. Første året i fjor at jeg ikke kjøpte jordbær til lagring😕hadde håpet å får kjøpt giftfri jordbær i år men….! Min egen avling blir så som så 😊

  Liker

 2. Muggsopper kan være mer giftig og skadelig for oss enn mikroskopiske rester av plantevernmidler. Fornuftig bruk av plantevernmidler reduserer forekomst av muggsopper.

  Liker

  1. Muggsopp på korn kan være meget giftige for oss. Muggsopp på jordbær skader bærene mer enn oss. Dessuten er det ikke mikroskopiske mengder når du legger sammen mengden av hvert sprøytemiddel. Det er det ene. Hvert muggmiddel trenger ikke være farlig alene, men sammen kan de ha store skadevirkninger. Dette vet Mattilsynet og det forskes på dette. Det er det andre. Føre-var prinsippet burde gjelde.
   Dessuten må vi ikke glemme det som skjedde i fjor – at gråskimmelmuggen på jordbær var blitt ( og er fortsatt) resistent mot muggmidlene som blir brukt og at store deler av avlingen gikk tapt i fjor. Jordbærdyrkerne har søkt om å få bruke sprøytemidler som har vært forbudt i flere år på grunn av kreftfaren.
   Dette er ikke veien å gå! Om bøndene vet de får solgt økologiske bær, vil flere bli trygge på at det kan være det beste å gå over til en giftfri dyrkning av disse fantastiske bærene.

   Liker

 3. Den fine og plettfrie utenlandske jordbæra vi får i butikken hele året.Er den verre eller bedre enn den norske når det gjelder sprøytemiddelrester?

  Liker

  1. Gjennomgående har den vært verre. Nederlandske bær var «verstingen» i 2013 med 11 ulike sprøytemidler. I 2015 var det norske bær som var verstingen med 8 ulike i ett bær. Det kan se ut som om de utenlandska bærdyrkerne har «skjerpet seg». Oversikten for 2016 har jeg ikke fått sett på enda. Stort sett og i snitt er de utenlandske bærene verken verre eller bedre enn de norske. Her skiller jordbær og bringebær seg ut. Alt annet er reinere når det kommer fra Norge enn fra utlandet.

   Liker

 4. Jeg skjønner ikke hvordan du hopper direkte fra plantevernmidler til gift. Dette er da ikke synonymer på noen som helst måte? Hva er gift lizzm? Vann er også giftig i store nok mengder, men bæra vannes jo?

  Liker

  1. Hei.
   Mattilsynet kommer med en smlerapport over norske og utenlandske matvarer i juni det påfølgende året. Utenlandske jordbær er ikke bedre enn de norske selv om de norske var «verstingen» i 2015. I 2013 var det Nederlandske med 11 ulike sprøytemiddelrester.

   Liker

 5. Mattilsynet? Hm…lurer hvor er linken til artikkelen da? Og hvis Mattilsynet hadde funnet det da ble det forbudt i butikkene. Tull da!

  Liker

 6. Rart med alt som er farlig.Selv har jeg overlevd hydrauliske oljer, kjemikalier, sigaretter, rødt kjøtt, ulike e-stoffer, sukker, kalorier, alkohol og vanlig MAT.

  Hysterisk opplegg og er bare med på å spre unødig frykt.

  Liker

  1. Noen er sterkere enn andre. Men du kan jo lure på hvorfor vi er på verdenstoppen når det gjelder både tykktarmskreft og endetarmskreft og hvorfor ca 20 prosent av befolkningen har irritabel tarm (IBS). – Og hvorfor 7-8 barn under 10 år i følge Norges Astma- og Allergiforbund har allergi.
   MVH Eva

   Likt av 1 person

 7. Detta med gift i jordgubbar har jag vetat om länge! Borde väl inte va en överaskning för någon med gift i norsk mat! Har en kollega som bor intill en jordgubbåker. När dom ska spruta åkern med gift ber dom henne stänga dörrar och fönster till huset! Hon har sett att hennes växter i hagen inte heller mår bra efter det! Bland annat så andvänds roundup!

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s