Åpent brev til Anne Lindmo etter Lindmo fredag 21.2.2020

Til Anne Lindmo.

Jeg har lenge ønsket å skrive til deg og fortelle hvor imponert jeg er over deg og hvilken glede har av programmene dine.

Du er veldig flink til å stille spørsmål og få fram viktige perspektiver. All ære:-). Jeg ser sjelden på TV, men fredagskvelden er en kveld jeg ikke har noe imot å sitte alene og se på programmene.

Men fredag 21. februar ble jeg alvorlig skuffet og lei meg: Hvorfor skal du hive deg på den bølgen med feilinformasjon om helsetilstanden til det norske folket og være med på hetsingen av de som tenker og handler alternativt?

Denne legen, Sahir som du hadde besøk av på fredag sa: «Vi har den beste helsa» Han sa ikke den beste helsa i verden, men det lå i kortene. Er du klar over at det er en usannhet som «noen» av en eller annen grunn forsøker alt de kan å få oss til å tro på? Fakta er at vi er de som har mest tarmkreft av alle i hele verden – både endetarmskreft og tykktarmskreft. Dette finner du lett ved å sjekke nettet og det har blitt sagt i NRK på Verdens Kreftdag flere år på rad. I 1970 hadde en av 10 kreft i løpet av livet. Nå er det en av 3. Videre så deler vi førsteplassen med USA når det gjelder inflammatoriske tarmsykdommer, og nesten 1/3 av befolkningen har mer eller mindre kroniske fordøyelsesproblemer. 7-8 av 10 barn har en eller annen form for allergi. På 60-tallet var allergi blant barn en sjeldenhet. Man trenger heller ikke å ha fulgt veldig godt med de siste årene for å forstå at dårlig tarmhelse henger sammen med de fleste vestlige livsstils-sykdommene – og dette at vi er på toppen av sykdomsstatistikken i verden, gjelder mange flere sykdommer enn jeg har nevnt her.

Det var kommentarene til det første utsagnet hans. At vi klager for mye og er for opptatt av egen helse, kan han nok ha rett i. Men jeg oppfattet ellers hans utsagn som stadig mer respektløse og latterliggjørende. Tenk å fortelle at søsteren har dødd av kreft og så sitte og gjøre narr (min oppfatning) av hennes valg (og morens forsøk på å hjelpe), og ta fram honning og la det skinne gjennom at det er kreftbehandling blant de alternative. Dette oppfatter jeg som latterliggjøring av den alternative kreftbehandlingen. Har du sett Terje Toftenes sin film «Fri fra kreft?» Eller har du lest legen Øyvind Torp sin bok «Selvforsvar mot kreft?» Da får du virkelig kunnskap om hva alternativ behandling i fht kreft er. Og også kjennskap til hvor ødeleggende og misforstått ny forskning viser at den konvensjonelle kreftbehandlingen er. Mange blir friskere/får forlenget livet/blir helt friske av «alternativ» kreftbehandling, mens kun 2.3% (dette tallet er fra USA) av de som har kreft med spredning, lever 5 år etter konvensjonell behandling.

Denne «legen» greide også i løpet av sine få minutter å gjøre narr av fermentert mat og nevne at konserveringsmidler er helt ok. Det verste var kanskje hans latterliggjøring av akupunktur mens det satt to andre gjester fra teateret i studio som brukte akupunktur når de mistet stemmen – og hadde god erfaring med det. Da var det placebo, og «jada…om du har glede av det, så bare fortsett å benytte placebo». Nei, dette var triste saker Anne.

Jeg synes det er skuffende at du har gjester som denne Sahir, noe som kan tyde på at du «hiver deg på» den samme latterliggjøringen som ellers er så vanlig i NRK. NRK-programmer generelt er slik jeg ser det, en av de største årsakene til forverring av folkehelsa ved at de sprer feilinformasjon. Jeg kan nevne mange eksempler om du vil høre. Om du er interessert, stiller jeg gjerne opp og videreformidler virkeligheten slik den oppleves fra mitt og nyere forsknings synsvinkel.

En annen idé fra meg til neste program, er at du inviterer Terje Toftenes og Øyvind Torp  slik at de kan få komme med sine fantastiske historier og råd som kan hjelpe mange.

Beste hilsener fra Eva Fjeldstad

Homeopat, ernæringsterapeut og forfatter av to bøker om mat og helse: «Takk for maten?» Og «Takk for maten!» Se www.takkformaten.biz.

 

2 kommentarer

  1. Dette var utrolig godt skrevet, og jeg er såå enig med deg. Denne» legen «er ikke bra for mennesker som sliter og i tillegg har dårlig selvbilde. Det er veldig mange mennesker som så dette programmet og som reagerte sterkt på denne » legen» Han kan fort manipulere folk, det hørte vi jo i programmet også, slike » leger» ønsker vi IKKE VELKOMMEN i Helsevesnet. Dette syns jeg var utrolig skuffende og frustrerende å lytte til.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s